KONCERTANMELDELSE
Hun er 47 år, norske Ane Brun, pladedebuterede som 27-årig og turnerer nu rundt i Europa på sin (indtil videre) succesrige ”20th Anniversary Tour”.
I løbet af karrieren har hun udgivet 20 plader, og onsdag aften i Store Vega sang og spillede hun 20 numre – ikke et fra hver af de 20 plader, men numre fra starten af karrieren og helt nye numre, egne numre og andres, sjælfulde ballader, poprocknumre, kammermusikalske og elektroniske størrelser.
Hun fortalte, at hun altid har haft det svært med set-lister, men at set-listen til den igangværende turné havde været et helvede. For hvordan koger man 20 års produktion ned til 2 timers musik? I første forsøg havde hun siddet med 4 timers musik! Men oprigtigt talt – det fungerede med 2 timer i Store Vega – og det er måske også grunden til, at hun holdt fast i den set-liste, der forud for København gjaldt i London, Berlin, Antwerpen, Paris, Utrecht – og sikkert også gælder torsdag aften på VoxHall i Aarhus.
Uanset hvad åbnede hun koncerten i København med nummeret, ”Balloon Ranger” (fra albummet, A Temporary Dive fra 2005) og fortsatte med nummeret, ”One” (fra albummet, It All Starts With One fra 2011) og nummeret, ”Humming One of Your Songs” (fra debutalbummet Spending Time With Morgan fra 2003).
Hun sang og spillede og dansede. Gestaltede et drama, der ville have trukket glædestårer fra Bournonville. Levede sig ind i teksterne. Tog sangene alvorligt. Men nød helt åbenlyst også at møde publikum i København. Så ansigtsudtrykket skiftede fra det dramatiske indlevede til det glædesfyldt åbne og tilbage igen – alt afhængigt af, om hun sang eller kommunikerede direkte med publikum.
Med sig på scenen havde hun seks svenske sidemen foruden i to sange den unge, iransk/svenske kvinde, der havde varmet op, Shadi G. Hvor ofte oplever man en nordmand med svenske sidemen? Sjældent. Men Ane Brun har trods alt boet i Stockholm i 20 år – flyttede første tilbage til Norge under Corona-pandemien. Blandt sidemen’ene var der flere multiinstrumentalister, men især de to trommeslagere og violinisten og cellisten gav en særegen farve til Ane Bruns sange og musik.
Hendes sange er notorisk stærke, og de drives frem af hendes karakteristisk, stærke og udtryksfulde vokal, af hendes eminente fraseringer og selvfølgelig af hendes rutine og sceniske instinkt. Derfor blev store sange som ”These Days” og ekstranummeret, ”This Voice” også magiske. Igen – Bournonville ville have grædt glædestårer.
Mindre dramatisk var Ane Brun naturligt nok i balladerne. Men selv sange som ”Crumbs” og Julie-Miller-coveren, ”All My Tears”, kunne trække tårer. Sidstnævnte er som udgangspunkt en country-sang, og dét forblev den i Ane Bruns enkle set-up med vokal og guitar plus violin og kor. Netop dén sang, som var første ekstranummer, viste hvor dygtig en guitarist, Ane Brun også er. Selv jeg, der er forbeholden overfor country, blev blød i knæene. Også fordi Shadi G smukt havde del i sangen.
Ane Bruns 20-års jubilæum blev en fejring med en frontfigur i fuld vigør på scenen i Vega.
***** / Koncert også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk