DR Big Band: XL-LX

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

DR Big Band er ikke bare Danmarks Radios Big Band, det er hele Danmarks Big Band – et band, som alle medlemmer med rette kan være stolte af; og et band, alle vi andre med rette kan være stolte af. For der er ingen tvivl: Kvalitetsniveauet i bandet er højt, teknisk såvel som kunstnerisk, og det har det været igennem alle leveårene, hvor vi har været med til at finansiere det via licensen – og derfor har vi alle grund til at være stolte.

Da bandet nu bliver 60 år har nogen – selvfølgelig sammen med DR, big bandet og dirigenten, den unge, japanske jazzkomet, Miho Hazama – besluttet at fejre den runde dag med pomp og pragt og det ambitiøse mål: at indspille fem bestillingsværker af fem, notorisk dygtige komponister, og at udgive disse i et lige så ambitiøst bokssæt bestående af fem vinyler.

Hver af de fem vinyler rummer ét bestillingsværk og bag de fem står: Marilyn Mazur, Carla Bley, Palle Mikkelborg, Peter Jensen og førnævnte Miho Hazama. En særlig ting ved Storyville Records udgivelse er, at vinylerne har blanke B-sider. Dét symboliserer iflg. bandet selv, at det ser nye muligheder, horisonter og perspektiver for sig.

Alle involverede – både de nævnte og mange, der ikke i denne anmeldelse er blevet eller vil blive nævnt – fortjener ros, for bokssættet er i enhver forstand usædvanligt, storslået og respektindgydende. Det er en udgivelse, der på smukkeste vis markerer, at 60 år er gået, at rutine og styrke er opsamlet, men også at livet findes, og at big bandet står stærkere end nogensinde før – ikke bare nationalt, men internationalt. Kun få andre radiofonier i Europa driver et big band på samme høje niveau.

Værkerne… Ja, Marilyn Mazurs Sparkles er som en suite af pulserende energiudvekslinger mellem percussionisten og bandet; Carla Bleys Roller Coaster er som en forlystelsessyg leg mellem pianisten og bandet (suiten blev ved et lykketræf optaget før Bleys dødsfald i 2023); Palle Mikkelborgs The Mind Behind er som en sfærisk, sakral sansning mellem trompetisten og bandet; Peter Jensens mesterlige bearbejdning af Carl Nielsens klassiske Koncert for klarinet og orkester Opus 57 er som et nutidigt dyk ned i danske rødder (samtidig med, at bearbejdningen lugter lidt af Gershwin); og endelig er Miho Hazamas viltre Suite Electus som en spejden ind i fremtiden.

De fem bestillingsværker stikker genremæssigt i forskellige retninger, men uanfægtet heraf, så er XL-LX en helhed, en kvalitetsudgivelse af en anden verden. Udgivelsen er værdig og mesterlig. Al ære værd.

*****  /  Storyville Records  /  105 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share