Lea Kampmann: Seinferð

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Danske/færøske Lea Kampmann er et af disse mange, overrumplende stærke, musikalske talenter, som i de seneste årtier er fostret i det lille ø-rige i Nordatlanten. Og Seinferð? Det er hendes blot andet album, men ikke desto mindre et album, hvorpå hendes kvaliteter som singer/songwriter eller rettere, troubadour, viser sig som mere end almindeligt åbenlyse.

Lea Kampmann skriver og synger på Seinferð (for første gang) på sit modersmål, og vel forstår jeg ikke umiddelbart hendes tekster, men de forekommer mig alligevel som både tilgængelige og præget af autenticitet, nødvendighed og nærvær. Seinferð, forstår jeg, er færøsk for ”slow motion”, og den titel er en påmindelse om, at Lea Kampmann, som bor i Danmark, med tabet af sin mormor har mistet et af de stærkeste bånd til Færøerne. Hun har på den baggrund bevidst forsøgt at ”finde hjem” ved at skrive og synge på sit oprindelige modersmål.

Kompositorisk/instrumentalt er udgangspunktet på Seinferð akustisk, enkelt og harmonisk. Som lytter lokkes jeg ind i Lea Kampmanns fintmaskede, fortrolige og intime net. Hun minder mig om min egen længsel, min egen sårbarhed og melankoli. Og dét både med sine sange og kompositioner og med sit eget helt enkle guitarspil. Og i øvrigt med akkompagnementet, som er forrygende.

Med sig i studiet har Lea Kampmann haft Teitur Lassen, Aske Frydenlund-Vad, Mette Termansen, Daniel Rye, Lone Meinich, Kern Westerberg, Thea Jørgensen, Martyna Kulpinska og Tórleik Mortensen. Og den konstellation har altså skabt et ”klassisk” færøsk univers, som er dragende. At sangene og musikken forekommer mig ”klassisk” færøske skyldes muligvis, at Teitur har været involveret i hele processen – som sangskriver, akkompagnatør og producer. Men det kan også – i hvert fald til dels – skyldes at Lea Kampmann (og Teitur for den sags skyld) er farvet af det klangbillede, færøske singer-songwritere som Kári P, Hanus G og nyere færøske stemmer som Guðrið Hansdóttir, Guðrun og Bartal har etableret. Og så kan det skyldes, at hun for et par år siden – som en af flere nordiske singer-songwritere – deltog i det nordiske musikeksperiment, ”Arctic Assembly”, der gik ud på at udskifte det engelske med egne sprog.

****  /  Stunt Records  /  30 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share