Jakob Vejslev: The Rest is Silence

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Der er ting, tanker og refleksioner, man først for alvor forstår, når man bliver ældre. For eksempel det, at man reelt skal dø. Og det, at den resterende tid – indtil døden indfinder sig – konstant bliver kortere. På sin vis burde det ikke overraske nogen, at det forholder sig sådan, men det gør det alligevel – måske fordi der for de fleste mennesker knytter sig nogle urealistiske forhåbninger til livet og en sær uforudsigelighed til døden.

Den danske komponist, Jakob Vejslev, fylder snart 67 år – det vil sige, at han snart går på pension – og han har (måske af samme grund) som kunstner valgt at fokusere på det faktum, at hans egne dage er talt. Deraf albummets titel! Snart bliver der stilhed. Med afsæt i sine tanker om døden har Vejslev komponeret en række musikstykker for 1) orgel, 2) orgel og trompet og 3) orgel og kontratenor – musikstykker, der tager afsæt i kærligheden og glæden ved livet, men ikke desto mindre forholder sig til den erkendelse, at livet har en udløbsdato. Nogle af 19 musikstykker på albummet har jeg det personligt lidt svært med, andre finder jeg aldeles sublime. Jeg har det lidt svært med åbningen, Duet for trompet og orgel, Opus 310, fordi trompeten (spillet af Joris De Rijbel) bliver for dominerende, for forceret. Til gengæld sætter jeg pris på stykkerne for orgel (spillet af David Scott Hamnes) – især stykkerne: Opus 308, Opus 283 og Opus 245. Og i øvrigt på de stykker, der byder på sonetter af William Shakespeare og John Milton og sang (ved kontratenor, Stephen Yeseta) – f.eks. Opus 515, Sonet nr. 66 af Shakespeare.

Det fremgår tydelige at nævnte stykker, at Vejslev har respekt for orgelet som historisk instrument. At han har respekt for eksempelvis barokmusikken, som han selv yderst kvalificeret står på skuldrene af. Hamnes forløser i hvert fald hans visioner med virtuositet og snilde.

*****  /  Olafssongs Music  /  68 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share