AySay: Su Akar

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Måske har du hørt dem optræde med Sorten Muld. For det har de gjort. Lige så vel som de har optrådt i egen ret og eget navn. Under alle omstændigheder er de inspireret af danske Sorten Muld og af eksempelvis canadisk/tyrkiske Minor Empire, og de må være fortrolige med det univers, som udgår fra det britiske label Beggars Banquet / 4AD.

Og dog fremstår dansk/kurdiske AySay originale. Aysay lyder som det nye, mangfoldige Norden – kulturelt rig og facetteret.

AySays sange og musik er stilsikre, teknisk af høj kvalitet, fyldt af smerte og vemod, længsel og håb.

Der synges på dansk, tyrkisk og kurdisk (og et selvopfundet, tyrkiskklingende vrøvlesprog) – og genremæssigt blandes folk, poprock og psykedeliske stoffer. I sidste ende bliver vi andre eksponeret overfor et gennemarbejdet genremiks, der vidner om kunstnerisk overblik og tyngde, udtryksbehov og –evne.

Øst møder vest – og dét i et på én gang sårbart og stærkt univers. Forsangeren, Luna Ersahin, er selv rundet af to kulturer – hendes mor er dansk, hendes far kurdisk tyrker – og dét spænd farver altså hendes og de øvrige musikeres udtryk.

Musikken fremelskes på saz og darbuka – to traditionelle instrumenter i Tyrkiet / Kurdistan – og på elektroniske og akustiske instrumenter, som er gængse i Norden: slagtøj og trommer og guitar. Luna Ersahin spiller saz, Carl West Husbond spiller guitar og Aske Døssing Bendixen spiller analoge og digitale slagtøj og trommer – herunder darbuka. Og de tre gør det vel at mærke med teknisk overskud. Også derfor er helhedsindtrykket troværdigt. Musikken – hele udtrykket – fremstår ikke bare originalt og viltert, det fremstår nemlig også troværdigt, magnetisk og uforglemmeligt.

Hvor Sorten Mulds første album var en forrygende form for nordisk noir-folk er AySays første en forrygende form for nordisk/kurdisk ditto. Det kurdiske element giver trioens udtryk en eksotisk dimension, der synes frembragt af lige dele hjerte og hjerne.

Bedste nummer er efter min mening, ”Guld og grønne skove”, som swinger forførisk.

*****  /  Nordic Notes  /  39 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share